fbpx

Βασικές Έννοιες

Ας καταλάβουμε πως δουλεύουν

Μαθαίνοντας για τις Ιστοσελίδες

Web server είναι ένας πολύ δυνατός υπολογιστής συνδεμένος στο internet σε γραμμές με μεγάλες ταχύτητες και ειδικά στημένος για να εξυπηρετεί διάφορες υπηρεσίες στο internet. Στον web server για παράδειγμα φιλοξενούνται ιστοσελίδες και όταν κάποιος καλέσει μία τέτοια (γράφοντας το domain – url της), τότε αυτός θα αναλάβει να την φορτώσει στον browser του επισκέπτη.

Domain name είναι το κλασσικό onomasas.gr που πληκτρολογούμε για να μπούμε σε μία ιστοσελίδα.

Το domain name είναι στην ουσία ένα όνομα το οποίο αν πληκτρολογήσουμε στον web browser, θα μας φορτώσει την αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Συνδέεται με μία ip η οποία φορτώνει τα περιεχόμενα μιας ιστοσελίδας από τον web server για να τα προβάλλει στον επισκέπτη που το πληκτρολογεί.

Dns είναι τα αρχικά των λέξεων Domain Name System.

Τα dns είναι στην ουσία απλά ένας πίνακας σε κάποιον server που έχουν όλοι πρόσβαση, στο οποίον αντιστοιχίζεται μία ip σε ένα domain name.


Έτσι όταν κάποιος γράφει ένα url, τότε πχ ο internet provider που μας δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο ανατρέχει σε κλάσματα δευτερολέπτου σε έναν τέτοιο dns πίνακα.

Του κάνει την ερώτηση:

ποια είναι η IP του domain αυτού;

απαντάει το dns, κι έτσι συνδέεται στην ip αυτήν – στον server και φέρνει τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας σε αυτόν που την κάλεσε.

Επειδή στην ουσία για να μπορέσουμε να δούμε μία ιστοσελίδα, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ip της μιας και το domain από μόνο του δεν είναι τίποτα, παρά μόνο μια “φιλική ονομασία” για να τη θυμόμαστε.

Οπότε αφού τη θυμόμαστε, πληκτρολογώντας την μπορούμε να μπαίνουμε σε αυτήν, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε την ip της, μιας και αυτή τη δουλειά την αναλαμβάνουν τα dns.

Είναι τα αρχικά του HyperText Transfer Protocol.
Http είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας στο internet, το οποίο για να το πούμε απλά, μας εμφανίζει τις ιστοσελίδες.

Στο http συνδεόμαστε με κάποιον φυλλομετρητή (browser) για να δούμε μία ιστοσελίδα ή γενικά κάποιο έγγραφο σε κάποιον server.


Έτσι αφού πληκτρολογήσουμε στον browser την ιστοσελίδα που θέλουμε μέσω του http, ο server το καταλαβαίνει ότι επικοινωνούμε με αυτό το πρωτόκολλο και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μας εμφανίζει το αντίστοιχο έγγραφο – ιστοσελίδα.
To https σημαίνει: Hypertext Transfer Protocol over Secure (είναι τα αρχικά από αυτές τις λέξεις) και σημαίνει ότι η επικοινωνία μας είναι κρυπτογραφημένη.

Ssl είναι μία λειτουργία – πρωτόκολλο κρυπτογράφησης των πληροφοριών που ανταλλάσσει ένας επισκέπτης μιας ιστοσελίδας, με την ίδια την ιστοσελίδα. Για να μπορεί να υπάρξει αυτή η κρυπτογράφηση, θα πρέπει η ιστοσελίδα αυτή να έχει εγκατεστημένο ένα ssl πιστοποιητικό στον server που φιλοξενείται (εκεί που κάνει το web hosting της). Έτσι το ssl είναι υπεύθυνο ώστε: ότι δεδομένα στέλνει η ιστοσελίδα στον επισκέπτη, να τα κρυπτογραφεί και μετά να τα στέλνει, ότι δεδομένα αποστέλλει ο πελάτης στην ιστοσελίδα (πχ μία φόρμα παραγγελίας), να πράττει αντίστοιχα. Έτσι αυτό που εξυπηρετεί το ssl είναι στο ότι αν κάποιος καταφέρει να υποκλέψει κάποια από τα δεδομένα αυτά (πχ τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας), δεν θα μπορεί να τα διαβάσει, άρα παραμένουν ασφαλή. Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Secure Sockets Layer.

Html είναι μία γλώσσα, δεν θα λέγαμε απόλυτα προγραμματισμού μιας και δεν περιέχει τις βασικές συνθήκες ελέγχων, επαναλήψεων, κλπ.

Με αυτήν, φτιάχνουμε στην ουσία μία ιστοσελίδα και με τις εντολές της, τοποθετούμε όλα τα αντικείμενα (εικόνες, κείμενα, links, κλπ) στο μέρος που θέλουμε, τα μορφοποιούμε και τα προβάλλουμε σε αυτήν με τον τρόπο που εμείς έχουμε “προγραμματίσει” με αυτήν.


Με την HTML δημιουργούμε και links που έτσι όταν ο επισκέπτης της ιστοσελίδας τα πατήσει, παραπέμπεται εκεί που θέλουμε.

Αντίστοιχα κάνουμε διάφορα άλλα πράγματα τα οποία αφορούν κυρίως την εμφάνιση της ιστοσελίδας μας.

Παράδειγμα κώδικα HTML:

<b>υπόδειγμα κειμένου</b>

ο κώδικας αυτός θα κάνει bold τη φράση “υπόδειγμα κειμένου”.

Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων HyperΤext Markup Language και ο κώδικας αυτός γράφεται μέσα σε αρχεία .html ή .htm τα οποία αν τα τρέξουμε, ανοίγουν με κάποιον browser – φυλλομετρητή και μας εμφανίζει την ιστοσελίδα που φτιάξαμε με τον κώδικα αυτόν.

Css είναι απλά ένα σύνολο εντολών που γράφουμε για να μορφοποιήσουμε διάφορα “αντικείμενα” μέσα σε μία ιστοσελίδα.

Με τις CSS εντολές αυτές μπορούμε να δώσουμε χρώμα σε διάφορα πράγματα, να τα κάνουμε bold, να τα κάνουμε να έχουν περίγραμμα, να είναι υπογραμμισμένα και πολλά πολλά άλλα τέτοια.


Τον κώδικα αυτόν τον βάζουμε είτε μέσα σε αρχεία HTML στο head τους και εκτελείται, μορφοποιώντας έτσι το περιεχόμενο, είτε μέσα σε αρχεία με επέκταση .css και το συμπεριλαμβάνουμε στο html αρχείο ιστοσελίδας.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα που θα κάνει όλα τα links της ιστοσελίδα κόκκινο χρώμα και bold:

a {
color:red;
font-weight:bold;
}

Είναι τα αρχικά των λέξεων Cascading Style Sheets.

Javascript είναι μία γλώσσα scripting (ουσιαστικά προγραμματισμού).
Επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει κάποια πράγματα δυναμικά σε μία ιστοσελίδα, σε μικρό βαθμό και άμεσα, χωρίς να επικοινωνήσει το σύστημα με τον server για να εκτελέσει το αίτημά του.
Πολλές φορές συνεργάζεται με την HTML.

Με απλά λόγια, πχ μπορεί να φτιάξουμε ένα script σε javascript το οποίο να κάνει το εξής:

έστω σε μία ιστοσελίδα έχουμε μία φόρμα.

Θέλουμε όμως να μην επιτρέπουμε στο πεδίο με το email να γράψει πάνω από 50 χαρακτήρες.

Αντίστοιχα θέλουμε πριν αποσταλεί η φόρμα, να ελέγξει αν το email που πληκτρολόγησε ο χρήστης είναι σωστό, δηλαδή της μορφής πχ kati@kati.com.

Έτσι μόλις πατήσουμε το κουμπί αποστολή, η javascript εφαρμογούλα θα ελέγξει αν τα πληκτρολόγησε ο χρήστης σωστά και είτε θα τον αφήσει να συνεχίσει, είτε όχι, βγάζοντάς του πχ ένα μήνυμα: το email που πληκτρολογήσατε δεν είναι σωστό.

H PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού για τη δημιουργία ιστοσελίδων με δυναμικό περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ένα site αποκτά διαδραστικότητα π.χ: η εισαγωγή ενός username και ενός κωδικού σε μια σελίδα και η επαλήθευσή τους ώστε ο χρήστης να συνδεθεί σάυτό το site – για παράδειγμα σε ένα eshop!
Η PHP είναι τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο σύστημα blog στο διαδίκτυο που είναι το WordPress αλλά και απο το Facebook.
Ένα αρχείο PHP μπορεί να περιέχει κείμενο, κώδικα HTML, CSS, JavaScript και PHP, με τον κώδικα να εκτελείται στον server και το αποτέλεσμα να επιστρέφει στον browser ως απλές σελίδες HTML.
Η PHP μπορεί να δημιουργήσει, να ανοίξει, να κλείσει, να διαβάσει, να γράψει και να διαγράψει αρχεία σε έναν server. Μπορεί να στείλει και να λάβει cookies. Μπορεί επίσης να προσθέσει, να διαγράψει και να τροποποιήσει δεδομένα στη Βάση Δεδομένων σας. Ακόμη μπορεί να κρυπτογραφήσει δεδομένα.
Με την PHP δεν περιορίζεσαι στο να παράγεις HTML. Μπορείς να παράγεις εικόνες, αρχεία PDF, ακόμα και ταινίες Flash, καθώς και οποιοδήποτε κείμενο όπως XHTML και XML.

Στατική ιστοσελίδα είναι μία ιστοσελίδα στο internet που για να επεξεργαστούμε το περιεχόμενό της, θα πρέπει να έχουμε γνώση προγραμματισμού ιστοσελίδων.
Είναι λιγότερο ευέλικτη από τη δυναμική ιστοσελίδα και εξυπηρετεί στο να προβάλλουμε περιεχόμενο το οποίο δεν πρόκειται να ενημερώνουμε συχνά.

Δυναμική ιστοσελίδα (Αγγλικά: dynamic web page) είναι μια ιστοσελίδα η οποία δημιουργείται δυναμικά την στιγμή της πρόσβασης σε αυτή ή την στιγμή που ο χρήστης αλληλεπιδρά με τον εξυπηρετητή ιστοσελίδων. Οι δυναμικές ιστοσελίδες θεωρούνται δομικό στοιχείο της νέας γενιάς του παγκόσμιου ιστού (Web 2.0) όπου η πληροφορία διαμοιράζεται σε πολλαπλές ιστοσελίδες.

Μια βάση δεδομένων είναι ένα εργαλείο για τη συλλογή και την οργάνωση πληροφοριών. Οι βάσεις δεδομένων μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με άτομα, προϊόντα, παραγγελίες ή οτιδήποτε άλλο.

Μία βάση δεδομένων αποτελείτε από έναν ή περισσότερους πίνακες. Κάθε πίνακες περιέχει διαφορετικά στοιχεία.
Παράδειγμα:

  1. Προϊόντα
  2. Διευθύνσεις
  3. Παραγγελίες
  4. Πελάτες

Οι πίνακες μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους.

Cms είναι το λεγόμενο content management system το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σύστημα το οποίο μας επιτρέπει να διαχειριστούμε μία ιστοσελίδα χωρίς να έχουμε τεχνικές γνώσεις.

Το cms μας επιτρέπει να βάζουμε περιεχόμενο σε μία ιστοσελίδα, να το επεξεργαζόμαστε, κλπ, με πολύ εύκολο τρόπο μέσα από κάποιον πίνακα ελέγχου.


Επίσης αναλαμβάνει να κάνει διάφορα πράγματα στο παρασκήνιο, όπως να κάνει αυτόματα διάφορα πράγματα σχετικά με το περιεχόμενο και το όλο σύστημα, κλπ.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε αποτελεί δυναμική ιστοσελίδα.

Δεν χρειάζεται να έχουμε τεχνικές γνώσεις (προγραμματισμού και web developing – design γενικά) παρά μόνο να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε.

Μια μηχανή αναζήτησης είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων και αρχείων στο Διαδίκτυο. Αποτελείται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που βρίσκεται σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές στους οποίους δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που συλλέγει από το διαδίκτυο, και το διαδραστικό περιβάλλον που εμφανίζεται στον τελικό χρήστη ο οποίος χρησιμοποιεί την εφαρμογή από άλλον υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

Βήμα - Βήμα

Άλλες σημαντικές έννοιες

Social Media​​

Social media είναι όλες αυτές οι ιστοσελίδες οι οποίες έχουν σκοπό να δικτυώσουν τον κόσμο αναμεταξύ τους. Είναι αυτά στα οποία εγγράφεται ο κόσμος, κάνει φιλίες, μοιράζεται φωτογραφίες, συνομιλεί με άλλους, κάνει γνωριμίες, κλπ.

SEO

Seo είναι τα αρχικά από τις λέξεις search engine optimization. Πρόκειται για τεχνικές βελτιστοποίησης που θα πρέπει να εφαρμόζετε στις ιστοσελίδες σας ώστε αυτές να δίνουν στις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν το περιεχόμενό

PPC

Ο όρος Pay per Click σημαίνει Πληρωμή ανά Click και αποτελεί στις μέρες μας μια από τις δημοφιλέστερες μεθόδους online διαφήμισης.

IM

Instant messaging (IM)είναι η τεχνολογία διαδικτυακής συνομιλίας που επιτρέπει τη μετάδοση κειμένου σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου ή άλλου δικτύου υπολογιστών.

Plesk - Cpanel

Είναι εμπορικό λογισμικό αυτοματισμού web hosting και κέντρου δεδομένων διακομιστή με έναν πίνακα ελέγχου που αναπτύχθηκε για παρόχους λιανικής φιλοξενίας που βασίζονται σε Linux και Windows.

Content Marketing​

Με πολύ απλά λόγια το Content Marketing είναι μια από τις κορυφαίες στρατηγικές SEO η οποία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και την έκδοση γνήσιου, πληροφοριακού και πρωτότυπου περιεχομένου με σκοπό να προσεγγίσει και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και σχέσεις αξίας με το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι σαν οργανισμός ή επιχείρηση.